Acum doua saptamani a avut loc o vizita istorica in Romania care a fost un prilej de bucurie pentru toata tara. Vorbim de calatoria papei Francisc, care are loc la 20 de ani dupa cea efectuata de Sfantul Ioan Paul al II-lea in 1999. Vizita a fost structurata pe 3 zile iar prin orasele vizitate enumeram Bucuresti, Sumuleu Ciuc, Iasi si Blaj.
Venirea pontifului in Romania a insemnat prima vizita a unui papa care imbratiseaza atat Capitala cat si fostele principate istorice ale Romaniei – cu etape la Bucuresti, Iasi, Sumuleu-Ciuc si Blaj -, prima intalnire a unui papa cu reprezentantii comunitatii rome, precum si prima prezenta a unui papa, chiar și numai pentru o escala tehnica, la Bacau si Sibiu.
Echipa Clubului Gastronomic Transilvan la Blaj cu prilejul vizitei Papei Francisc
Echipa Clubului Gastronomic Transilvan la Blaj cu prilejul vizitei Papei Francisc
La Blaj a avut loc pranzul papal, o masa onorifica si care a avut nevoie de un bucatar pe masura. Onoarea au avut-o prietenii nostri de la Clubul Gastronomic Transilvan prin chef Horia Simion, care au primit votul de incredere al organizatorilor pentru a gandi si gati meniul pe care l-au servit Suveranul Pontif si alaiul sau. Meniul a respectat indicatiile care pregatesc sejurul Suveranului Pontif si a fost influentat de bucataria mediteraneeana, rezultand intr-un mix de produse locale romanesti si elemente italienesti. Bucatele alese au fost urmatoarele:
1. Gustarea rece: pastrav afumat cu sfecla marinata cu tarhon, emulsie de branza maturată in pestera de la Taga si pudra de sfecla deshidratata;
pranz 3
2. Fel de baza: Piept de cocos pitic gatit sous-vide cu piure de morcovi si ghimbir, sos de merisoare si ulei din verdeturi de sezon;
pranz 4
3. Desert: Malai dulce in trei texturi diferite cu smantana de casa si fructe de padure.
pranz 5
La o astfel de selectie de bucate, mentinerea lor in starea perfecta pentru a fi consumate e esentiala. Iar aici am intervenit noi ca partener de nadejde a celor de la Clubul Gastronomic Transilvan si ne-am asigurat ca temperatura de pastrare a calitatii a fost la cea mai buna calitate. Sistemul modular AF12 a fost cel prezent, astfel au putut fi pastrate atat produse refrigerate cat si cele fierbinti.
Melform la Blaj
Multumim de ocazie si de prilej, mai ales partenerilor de la Clubul Gastronomic Transilvan!