Acum doua saptamani a avut loc o vizita istorica in Romania care a fost un prilej de bucurie pentru toata tara. Vorbim de calatoria papei Francisc, care are loc la 20 de ani dupa cea efectuata de Sfantul Ioan Paul al II-lea in 1999. Vizita a fost structurata pe 3 zile iar prin orasele vizitate enumeram Bucuresti, Sumuleu Ciuc, Iasi si Blaj.
Venirea pontifului in Romania a insemnat prima vizita a unui papa care imbratiseaza atat Capitala cat si fostele principate istorice ale Romaniei – cu etape la Bucuresti, Iasi, Sumuleu-Ciuc si Blaj -, prima intalnire a unui papa cu reprezentantii comunitatii rome, precum si prima prezenta a unui papa, chiar și numai pentru o escala tehnica, la Bacau si Sibiu.

Echipa Clubului Gastronomic Transilvan la Blaj cu prilejul vizitei Papei Francisc
La Blaj a avut loc pranzul papal, o masa onorifica si care a avut nevoie de un bucatar pe masura. Onoarea au avut-o prietenii nostri de la Clubul Gastronomic Transilvan prin chef Horia Simion, care au primit votul de incredere al organizatorilor pentru a gandi si gati meniul pe care l-au servit Suveranul Pontif si alaiul sau. Meniul a respectat indicatiile care pregatesc sejurul Suveranului Pontif si a fost influentat de bucataria mediteraneeana, rezultand intr-un mix de produse locale romanesti si elemente italienesti. Bucatele alese au fost urmatoarele:
1. Gustarea rece: pastrav afumat cu sfecla marinata cu tarhon, emulsie de branza maturată in pestera de la Taga si pudra de sfecla deshidratata;
2. Fel de baza: Piept de cocos pitic gatit sous-vide cu piure de morcovi si ghimbir, sos de merisoare si ulei din verdeturi de sezon;
3. Desert: Malai dulce in trei texturi diferite cu smantana de casa si fructe de padure.
La o astfel de selectie de bucate, mentinerea lor in starea perfecta pentru a fi consumate e esentiala. Iar aici am intervenit noi ca partener de nadejde a celor de la Clubul Gastronomic Transilvan si ne-am asigurat ca temperatura de pastrare a calitatii a fost la cea mai buna calitate. Sistemul modular AF12 a fost cel prezent, astfel au putut fi pastrate atat produse refrigerate cat si cele fierbinti.
Multumim de ocazie si de prilej, mai ales partenerilor de la Clubul Gastronomic Transilvan!